Eknes AS
Eknes AS
Hvordan bliver man synlig på Google?

Forfatter:

Anders Eknes

Lesetid:

8 min

Dato:

26. april 2024

Del innlegget:

Hvordan blir man synlig på Google?

Hvordan blir man synlig på Google?

I Norge blir det utført hele 50 millioner søk på Google hver dag, hvor mange av disse søkene er relatert til produkter, tjenester og ulike bransjer. Dette viser at en topplassering på Google kan være svært verdifull, og potensielt drive betydelig vekst for din bedrift.

For å bli synlig på Google, finnes det hovedsakelig to strategier: betalte annonser og organisk søk. Denne artikkelen forklarer deg hvordan din nettside kan bli synlig på organisk søk. Ved å forstå og utnytte faktorene i Googles algoritme, kan du forbedre din synlighet betydelig uten å måtte ty til betalt reklame.

Organisk Søk vs. Betalt Annonsering

Før vi går videre, la oss kort forklare de to metodene for synlighet på Google:

Betalt annonsering (PPC): 

Dette er når bedrifter betaler Google for å vise annonser i søkemotor resultatene. Du betaler per klikk på annonsen din, derav navnet pay-per-click (PPC).

Organisk søk: 

Dette refererer til de "naturlige" eller ikke-betalte søkeresultatene. Å rangere høyt her avhenger av mange faktorer, som kvaliteten på innholdet ditt, søkeordoptimalisering, og nettstedets tekniske helse.

Hvordan bli synlig på organiske søk i Google

Rask og brukervennlig nettside

Å sikre at nettsiden din er brukervennlig og rask er avgjørende for å bli lagt merke til av Google. Google prioriterer nettsteder som tilbyr en god brukeropplevelse, med rask lastetid for å unngå at brukeren blir frustrert. Når en nettside tar for lang tid å laste, eller når elementer på siden tar tid å bli synlige og reagerer tregt, skaper det en negativ opplevelse for brukeren. Dette er situasjoner Google ønsker å unngå ved å vektlegge hastighet og brukervennlighet i sin rangeringsalgoritme. En nettside som møter disse kriteriene, vil derfor ha en bedre sjanse til å oppnå en høyere rangering i søkeresultatene og dermed bli mer synlig.

Tydelig Meny og Sidekart

Videre spiller strukturen på nettsiden din en stor rolle i hvordan Google vurderer din nettsides relevans og viktighet. Google bruker menystrukturen din for å forstå hvilke sider på nettstedet ditt som er mest sentrale for det du tilbyr. En godt organisert meny og sidekart signaliserer til Google hvilke av dine sider som er mest verdifulle, noe som hjelper søkemotorens algoritme med å plassere deg riktig i søk etter de produktene eller tjenestene du tilbyr. Et oversiktlig sidekart, ofte plassert i nettsidens footer, bidrar også til dette ved å speile hovedmenyens struktur, noe som ytterligere forsterker hvilke deler av nettstedet ditt som er viktigst.

Klare Nettsideadresser (URLer)

Det er også essensielt å ha en gjennomtenkt plan for intern lenkebygging. Dette innebærer å strategisk lenke til andre relevante sider eller artikler innad på din egen nettside. Ved å gjøre dette leder du brukerne til relevant innhold de kan finne interessant, noe som ikke bare forbedrer deres opplevelse, men også styrker din nettside struktur i Googles øyne. En nøye planlagt struktur, inkludert ryddige og logiske URL-adresser, gjør det enklere for både brukere og Google å navigere nettstedet ditt. En ren og logisk URL-struktur, hvor hver adresse gir en klar indikasjon på sidens innhold, er både tiltalende og informativ.

For eksempel: www.dinbedrift.no/produkt i stedet for www.dinbedrift.no/123abc456.

Bli synlig på Google med søkemotoroptimalisering (SEO)

Søkemotoroptimalisering, eller SEO, er prosessen hvor du gjør din nettside mer tiltalende for Google, slik at den rangerer høyere i søkeresultatene. Målet er å vise Google at din side er den beste løsningen for brukernes spørsmål eller behov. Når du lykkes med dette, vil nettsiden din vises høyere opp på listen når noen søker etter noe relevant, noe som naturlig leder til mer trafikk til din nettside.

Analyse av nåsituasjon

Før vi tar fatt på oppgaven med å oppnå topplassering på Google, er det essensielt å forstå nettsiden vår grundig. En nettside er mer enn bare sitt visuelle uttrykk; søkemotorer vurderer også faktorer som troverdighet, autoritet, overholdelse av nettstandarder, og kvaliteten på innholdet innenfor relevante temaer.

For å vurdere nettstedets nåværende status, kan man enten bestille en detaljert SEO-rapport fra et spesialisert byrå som Effect Marketing, eller man kan gjøre en grunnleggende evaluering selv. Ved å selv evaluere, kan nettsteder som disse være nyttige verktøy:

Ahrefs' Backlink Checker

Moz Domain Analysis

Google PageSpeed Insights

Disse verktøyene kan brukes til å sjekke antallet og kvaliteten på inngående lenker til nettstedet ditt, samt nettstedets domeneautoritet – et mål på troverdighet fra Google. Domeneautoritet er en kritisk faktor for søkemotorenes vurdering av om nettstedet ditt fortjener en høy rangering.

Google PageSpeed Insights kan også gi innsikt i nettstedets ytelse med hensyn til hastighet og brukervennlighet, viktige faktorer for både brukeropplevelse og SEO. Dersom nettstedet ditt scorer lavt på disse områdene, kan det være nødvendig å utføre tekniske forbedringer.

Det er også fornuftig å sammenligne nettstedet ditt mot konkurrentene for å se hvor du står i forhold til dem i bransjen. Dette kan gi verdifull innsikt i hva som må forbedres for å overgå konkurrentene og oppnå en topp plassering på Google.

Velg de Riktige Søkeordene

For å sikre topplasseringer på Google, er det avgjørende å nøye velge ut hvilke søkeord din bedrift skal fokusere på. Dette starter med en grundig søkeordsanalyse.

Trinn for å Utføre Søkeordsanalyse:

Opprett en Søkeordsliste:

Lag en liste i et regnearkprogram som Excel eller Google Sheets. Kolonnene bør inkludere 'Søkeord', 'Vanskelighetsgrad' og 'Søkevolum'. Mer avanserte søkeordsanalyser for erfarne SEO-spesialiserter burde også inneholde relevansgrad, cluster og en P-score. 

Bruk Verktøy for Søkeordsforskning:

Bruk verktøy som Google Ads' søkeordplanlegger, Semrush eller Ubersuggest for å hente data om søkevolum og konkurransenivå. Disse verktøyene gir innsikt i hvor ofte bestemte ord blir søkt på, og kan hjelpe deg med å identifisere hvilke søkeord som er mest verdifulle for din bedrift.

Justér for Geografisk Relevans:

Tilpass søkeordene til din geografiske virksomhet. For eksempel, hvis du driver en blomsterbutikk i Bergen, kan relevante søkeord være:

  • Blomsterbutikk Bergen

  • Kjøpe blomster Bergen

  • Bryllupsblomster Bergen

Dette sikrer at du tiltrekker deg lokal trafikk som er mer sannsynlig å konvertere til faktiske kunder.

Evaluér Relevans og Konkurranse:

Analyser konkurransen for hvert søkeord. Høyt konkurrerende søkeord kan kreve mer innsats og ressurser å rangere for, men de kan også være mer lønnsomme hvis de er svært relevante for din bedrift. Vurder om innsatsen står i forhold til den potensielle avkastningen.

Prioriter Søkeordene:

Basert på søkevolum, konkurranse og relevans, prioriter søkeordene. Fokuser på de som gir størst mulighet for suksess basert på din bedrifts evne til å møte behovene som disse søkene representerer.

Ved å utføre denne søkeordsanalysen kan du mer effektivt målrette SEO-strategier og innhold som tiltrekker seg de rette besøkende. Dette er avgjørende for å forbedre både nettstedets synlighet og din bedrifts online suksess.

Søkemotoroptimaliser nettsiden

Nå som vi har identifisert vår nåsituasjon og de søkeordene vi skal målrette, er det på tide å sette i gang med det aktive arbeidet for å oppnå en topplassering på Google. Å klatre til toppen av søkeresultatene er sjelden enkelt, og krever dedikert innsats over tid. Det anbefales å bruke flere timer hver måned på SEO.

Viktige Aspekter av SEO-optimalisering:

Intern Lenkebygging:

Start med å styrke interne lenker. Dette innebærer å lenke til viktige artikler eller undersider direkte fra din egen nettside, slik at både Google og dine besøkende enklere kan finne og vurdere ditt innhold. Intern lenkebygging hjelper til med å distribuere sideautoritet gjennom hele nettstedet ditt, noe som kan forbedre den samlede SEO-ytelsen.

Teknisk SEO:

Sørg for at nettstedet ditt er teknisk optimalisert. Dette omfatter alt fra lastetider til mobilvennlighet og indeksering. Uten et solid teknisk fundament, kan Google ha vanskeligheter med å indeksere og rangere sidene dine korrekt.

Integrering av Søkeord:

Inkluder de valgte søkeordene på en naturlig måte på din nettside. Fokuser på å optimalisere ett hovedsøkeord per side. For eksempel, for en snekker i Oslo, bør "Snekker Oslo" fremheves på forsiden. Nevn slike ord flere ganger gjennom tekst. Men Google blir stadig bedre til å forstå konteksten rundt søkeord, så det er ikke nødvendig å gjenta nøyaktige fraser mange ganger, noe som kan virke unaturlig for leseren.
Det er også viktig å implementere søkeordene i  Meta-tittelen, ALT-tekst, URL-adressen (også kjent som slug), og metabeskrivelsen. Disse elementene er viktige fordi de direkte påvirker hvordan sidene dine vises i søkeresultatene.

Landingssider for Spesifikke Søkeord:

Opprett dedikerte landingssider for hvert av de viktige søkeordene. For eksempel, en side som utførlig beskriver dine tjenester som snekker i Oslo kan inneholde over 1000 ord, rikelig med relevant multimedia, og detaljer om hva som gjør dine tjenester unike. Integrer nøkkelordene "Snekker" og "Oslo" gjennom hele teksten for å styrke sidenes relevans i søk.

Ved å følge disse trinnene og kontinuerlig oppdatere og forbedre innholdet ditt, kan du øke sjansene for å rangere høyt på Google. Hvis du trenger hjelp til å implementere disse strategiene eller vil ha en mer inngående guide til søkemotoroptimalisering, kan vår side om SEO gi en mer detaljert guide om hvert steg innenfor søkemotoroptimalisering.

Kort oppsummert: 

  • Skarpe Overskrifter: Bruk klare og interessante overskrifter som fanger oppmerksomheten.

  • Konsentrer deg om et Par Søkeord: Ikke overbelast siden med for mange søkeord. Fokuser på et eller to per side for å holde innholdet relevant og fokusert.

  • Inkluder Søkeord i Viktige Deler: Pass på at dine valgte søkeord finnes i SEO-tittelen, URL-adressen (slug) og metabeskrivelsen, samt gjennom hele teksten.

  • Rikelig med Innhold: Sørg for at landingssidene dine har nok innhold til å gi verdi til leseren.

  • Interne og Eksterne Lenker: Lenk til andre relevante sider på nettstedet ditt og til troverdige kilder utenfor.

  • Bildebeskrivelser: Inkluder søkeord i alt-tekster for bilder for å forbedre tilgjengeligheten og relevansen.

  • Rask og Brukervennlig Nettside: En nettside som laster raskt og er lett å navigere, er essensielt for både brukeropplevelsen og din SEO.

Lokal SEO - Er du etablert i et område?

Lokal SEO kan ofte være en enklere vei til toppen av Google, særlig for søk som blir gjort nær din virksomhets geografiske beliggenhet. Å optimalisere for lokal SEO gjennom “Google Bedriftsprofil” er derfor en effektiv metode for å bli mer synlig på Google.

Lokale søkeresultater vises basert på søkerens fysiske nærhet til virksomheter, noe som gjør det vesentlig enklere å dominere søketreff i ditt lokale område sammenlignet med mer generell, organisk SEO. Ved å registrere din bedrift på Google Min Bedrift, som er helt gratis, legger du grunnlaget for sterk lokal synlighet.

For å virkelig utmerke seg innen lokal SEO, er det viktig å samle kundeanmeldelser og sikre at flere positive erfaringer er synlige enn hva dine konkurrenter har. I tillegg er det avgjørende å oppdatere bedriftssiden din regelmessig med ny og relevant informasjon. For en dypere forståelse av lokal SEO, anbefales vi å sjekke ut vår artikkel på Lokal SEO

Ekstern Lenkebygging - Skap troverdighet på Google

Ekstern lenkebygging, eller å få andre nettsteder til å lenke til din nettside, er en kraftfull måte å bygge opp tilliten Google har til nettstedet ditt. Dette handler om å etablere lenker fra andre sider på internett som peker tilbake til din egen. Strategisk arbeid med eksterne lenker kan virke utfordrende, men med riktig tilnærming er det fullt mulig å oppnå gode resultater. Google bruker disse lenkene som et tegn på at nettstedet ditt er relevant og verdifullt for brukere, noe som kan øke din rangering i søkemotorens resultater.

For eksempel har Canva, en nettbasert designplattform, oppnådd bemerkelsesverdig suksess gjennom målrettet lenkebygging. De har utviklet et omfattende bibliotek av designmaler som har gjort det enkelt for brukere å lage alt fra plakater til markedsføringsbannere. Over tid har deres kontinuerlige innsats på ekstern lenkebygging bygget solid tillit hos Google. Dette har ikke bare forbedret deres synlighet på en rekke relevante søkeord og uttrykk, men også bidratt til deres vekst til et selskap verdt milliarder. Canva er nå høyt rangert på mange søkeord som er direkte relatert til deres tjenester, et bevis på den sterke effekten god lenkebygging kan ha.

Strategisk lenkebygging innebærer å identifisere og engasjere seg med nettsteder og plattformer som er relevante for din bransje, og som kan være interessert i å dele ditt innhold. Ved å fokusere på å skape verdifullt innhold som naturlig tiltrekker lenker fra andre, kan du gradvis bygge opp nettstedets autoritet og synlighet på Google. Husk at målet er å etablere lenker på en naturlig og etisk måte, da Google kan straffe manipulative eller kunstige lenkebyggingsmetoder.

Syntes du SEO hørtes interessant ut? Les mer om priser for SEO med komplett guide på målsetting og fallgruver

Bli synlig på Google med betalt plassering

I kontrakst med SEO, er Google Ads en betalt plassering der du betaler per klikk for å vise annonsene dine på Google. Dette systemet, kjent som pay-per-click (PPC), betyr at du kun betaler når noen faktisk klikker på annonsen din. Ved å velge spesifikke søkeord kan annonsene dine vises til personer som aktivt søker etter det du tilbyr, noe som gjør det mulig å treffe potensielle kunder akkurat i det de er interessert.

Dette gir en unik mulighet til å nå ut til folk som søker etter produkter eller tjenester som dine, samt å engasjere seg med personer basert på deres spesifikke interesser og tidligere atferd på nettet.

Forestillingen er enkel: La oss si at du selger fotballsko. Ved å bruke Google Ads kan du sikre at dine annonser vises for brukere som søker etter "fotballsko". Dette øker sjansen for at de legger merke til merkevaren din, selv om de ikke gjør et kjøp umiddelbart. Når de søker igjen, er sjansen større for at de husker deg og kanskje velger å kjøpe fra deg denne gangen. På denne måten kan Google Ads hjelpe deg med å bygge merkevarekjennskap og trekke potensielle kunder til din nettside.

Oppsummering

For å oppnå synlighet på Google, starter alt med å ha en nettside som er både rask, brukervennlig og godt strukturert. Dette danner fundamentet for alt videre arbeid med nettstedet ditt. Når du har dette på plass, er neste skritt å ta for seg søkemotoroptimalisering (SEO) for å gjøre din nettside mer synlig for de som søker etter dine produkter/tjenester. For å finne ut hvilke søkeord og spørsmål som er mest relevante for det du tilbyr, kan du dra nytte av verktøy som Google Search Console, Google Trends og Semrush. Disse verktøyene kan gi deg verdifull innsikt som hjelper deg å tilpasse innholdet ditt slik at det treffer målgruppen din bedre og gjør din nettside mer synlig på Google.Har du flere spørsmål angående synlighet på Google? Ta kontakt med oss for en hyggelig prat!

Innhold:

Title
Title

Nysgjerrig på om vi er en god match?

Etter å ha jobbet med mange bedrifter, har vi gjort oss noen erfaringer med hva som skal til for å skape langvarige og verdiskapende relasjoner.

Nysgjerrig på om vi er en god match?

Etter å ha jobbet med mange bedrifter, har vi gjort oss noen erfaringer med hva som skal til for å skape langvarige og verdiskapende relasjoner.